0 Comments
Ağustos 22, 2023

“Dim Çayı” Alanya’da Bir Pazar Kahvaltısı

Toplumumuzda, pazar sabahı bütün aile üyelerinin kahvaltı sofrasında buluşması oldukça yaygın ve sevilen bir gelenek. Bütün hafta boyu, aile üyeleri işle, okulla, ev işleriyle meşgul olurken pazar günleri herkes kahvaltı için bir araya gelir. Akrabalarını ziyaret etmek için özellikle Pazar kahvaltısına şehir dışından gelenler de vardır. Bazen de hafta boyu yoğunluktan göremediğimiz arkadaşlarımızla toplanma vesilemiz olur. Günlük hayatın keşmekeşinde bazen sevdiklerimize vakit ayırmayı unuturuz. Bu yüzden Pazar kahvaltıları bizi bir araya getiren ve aile olmanın önemini hatırlatan güzel bir gelenek.

Alanya halkı, pazar kahvaltısı için dağların arasından süzülerek akan Dim Çayı nehrini severek tercih eder. Çay boyunca farklı birçok tesis ve restoranlar, en güzel kahvaltıyı sunmak için adeta bir yarış halindedir.

Peki nerede bu Dim Çayı?

Dim çayı Alanya merkezden arabayla sadece 15 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Sahil manzarası yol boyunca yerini nehir ve doğa manzarasına bırakır. Nehir boyu, dağ yolunda ilerledikçe iklimin bile değişir ve hava sıcaklığı hissedilir derece düşer. Alanya’nın sıcağından biraz uzaklaşmak ya da dağ havası almak isteyenler için Dim Çayı harika bir alternatif.

Dim Çayı’na gitmek için Mart ayını tercih ederseniz, yol boyu size eşlik edecek yeni açmış rengarenk çiçekleri seyretmeye hazır olun. Dağ kokusuna karışmış taze çiçek kokuları ve kuşların sesi nehir boyunca etrafınızı saracak. İklimden dolayı ağaçlar yaz kış yaprak dökmez ve mevsim değişikliği fark edilmez. Zamanın burada adeta durduğunu hissedeceksiniz.

Eğer Dim Çayı’na yazın gitmeyi seçtiyseniz Alanya’nın meşhur sıcağının burada yerini güzel bir serinliğe bırakmasına şaşırmayın. Özellikle tercihiniz sabah kahvaltısı ise yanınıza bir hırka almayı unutmayın, aksi halde üşüyebilirsiniz.

Dim Çayı doğaya düşkünler ve ruhunu yeniden canlandırmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri. Temiz havanın tadını çıkarın ve vadi yamacına çadırınızı kurup kamp alanınızı oluşturun. Dilerseniz su üzerine kurulmuş çardaklarda dinlenerek hem suya hem toprağa yakın olmanın keyfini sürebilirsiniz.

Dim Çayı barajının önünde sıralanmış birçok tesis ve restoran bulunmaktadır. Bu tesislerde rafting yapabilir, bot turlarına katılıp balık tutabilir ve kaydıraklı havuzlarda eğlenebilirsiniz. Çardaklarda dinlenirken açık havada nargilenin keyfini çıkarabilir ve dilerseniz tatilinizi uzatıp minik otellerde geceyi geçirebilirsiniz. Dim Çayı’na sadece özel araçla gelmeniz gerekmez. Alanya merkezden kalkan toplu taşıma araçları ve tesis servisleri ile bu harika yere ulaşmanız mümkün.

Dim Çayı nehri batı Toros dağlarında, deniz seviyesinden 1790 metre yükseklikten doğarak 60km boyunca akar ve Akdeniz’e kavuşur. Nehirdeki su sıcaklığı yazın bile 12 derecenin üzerine çıkmaz. Bundan dolayı herkes yüzmeyi tercih etmeyebilir ama soğuk su sevenlerin favorisi bir yerdir. Bu deneyimi yaşamadan önce sağlık durumunuzu değerlendirmeli ve soğuk su ile önce birkaç deneme yapmanızı tavsiye ederiz. Çocuklar ise soğuk sudan büyükler kadar fazla çekinmez ve cesurca suya girebilirler. Daima çocuklarınızı gözetim altında tutmayı ihmal etmeyin.

Dim Çayı restoranlarında menüler oldukça çeşitlidir. Hem Avrupa hem Türk mutfağından alternatifler bulmanız mümkün. Dilerseniz sizin için nehirde yakaladığınız balıkları da pişirebilirler. Kendiniz yakalayamıyorsanız da üzülmeyin siparişiniz üzerine canlı olarak yakaladıkları balıkları sizler için pişirirler. Taze tatlı su balığının lezzetine Dim Çayı’nda doyamayacaksınız. Elbette Dim Çayı’nın en meşhur öğünü kahvaltıları. Sadece iki kişilik bir kahvaltı istediğinizde bile gelenlerin masaya sığmakta zorlandığını görünce şaşıracaksınız. Gerçek bir Türk kahvaltısında görülebilecek her şey burada bulunur. Portakal suyunuzu bile es geçmezler. Ayrıca her çeşit yemek siparişinde sınırsız çay ve su ikramı da vardır. Bu içecekler tamamen kahvaltı ve yemek menü fiyatına dahildir. İyi bir restoranda kahvaltı menü fiyatı ortalama 60 liradır. Diyetinizi ve kısıtlamaları o günlük bir kenara bırakarak özgürce kahvaltı lezzetlerinin tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz. Sadece kendinizi huzura ve anın tadını çıkarmaya bırakın.

Pazar sabahı kahvaltı için tercihiniz Dim Çayı nehri olacaksa erken gelmenizi tavsiye ederiz. Saat sabah 10.00 gibi çardaklarda yer kalmadığına şahit olabilirsiniz. Sezon ortası olmasına rağmen etrafta yoğunluğu Alanyalıların oluşturduğunu görebilirsiniz. Gerçekten yerli halk da burayı çok seviyor. Kahvaltı saati bitene kadar en büyük restoranlar bile oldukça kalabalıktır.

Nehrin atmosferi, gece ışıkları ve yanan fenerlerle daha da çekici bir hal alır. Dim Çayı özel akşam yemekleri için de rahatlıkla tercih edilebilecek yerlerden biri.

Bu doğa harikası yeri sadece bir kere ziyaret ettiğinizde bile eminiz ki tekrar ve tekrar gelmek isteyeceksiniz!

Leave a Comment

Your email address will not be published.